Wat is de betekenis van btw?

Wat is de betekenis van btw? BTW staat voor Belasting Toegevoegde Waarde. Het is een bedrag (in procenten) dat bovenop een bedrag wordt gerekend. Zowel particuliere als zakelijke klanten betalen dit bedrag extra op het bedrag dat je moet afrekenen. Ondernemers betalen dit bedrag weer aan de Belastingdienst.

De BTW wordt opgelegd door de overheid en de consument betaald het. Het is een soort verdienmodel voor de overheid om geld te verdienen op de handel. BTW heeft verschillende tarieven. Zo hebben we het 0%, 9% en 21% BTW tarief. BTW is een middel voor de overheid om inkomsten te krijgen en draagt bij aan de betaling van openbare voorzieningen en diensten.

Waarom betalen we BTW?

We betalen BTW (Belasting toegevoegde waarde) aan de overheid. Dit is een heffing die de overheid heeft ingevoerd als extra inkomen voor de overheid. Bij het verdienen van geld betaal je belasting, maar je betaald ook weer belasting bij het uitgeven.

Het hangt van het bedrag af hoeveel geld je betaald. Bij voedsel is dit 9% BTW en bij veel andere producten (denk aan speelgoed) is dit weer 21 % BTW.

In Nederland waren we erg laat met het invoeren van deze belasting. In 1934 begonnen we er pas mee, de Grieken waren er al heel vroeg mee begonnen en dat is later ook overgenomen door de Egyptenaren en Romeinen.

BTW voor ondernemers

Voor ondernemers kan het nog best lastig zijn, je moet BTW heffen, naar krijgt op je eigen inkopen ook weer BTW terug. (Dit mag je vervolgens weer verrekenen). Het deel van de BTW dat over is moet je vervolgens afdragen aan de Belastingdienst. Dit maakt het soms voor ondernemers lastig en een hoop extra administratie.

De meeste ondernemers moeten ook per kwartaal aangifte doen, je betaald dan per kwartaal de BTW aan de Belastingdienst.

Verschillende tarieven

We kennen in Nederland verschillende tarieven BTW. Hoog, verlaagd en het nul tarief. Producten en diensten kunnen allemaal in verschillende van deze categorieën vallen. We geven hieronder een overzicht van alle tarieven die we kennen.

Hoog tarief

Dit is het standaard tarief van 21% BTW. Het standaard tarief geldt eigenlijk voor alle producten en diensten tenzij de overheid de BTW heeft verlaagd. Koop je een puntenslijper, een speaker of een draagtas zit hier allemaal 21% btw op. Ook op de meeste dienstverlening zit 21% BTW.

Verlaagd tarief

Hier zitten de producten en diensten in die door de overheid verlaagd zijn. Eén van de redenen van een verlaging zou kunnen zijn omdat het gaat om een eerste levensbehoefte. De overheid heeft er voor gekozen om hier minder inkomsten op te vergaren. De eerste levensbehoefte zijn alle producten die nodig zijn om iemand minimaal in leven te houden op het gebied van voeding.

Ook bepaalde sectoren die het lastig hebben kunnen in deze categorie vallen. Denk bijvoorbeeld aan de cultuur sector. Hieronder staan een aantal voorbeelden van producten en diensten die in de 9% BTW vallen.

  • Vervoer: Hieronder valt het openbaar vervoer en vervoer van personen met een taxi.
  • Kappers
  • Antiek
  • Verzamelvoorwerpen
  • recreatie
  • Sport

Nul Tarief

Dit tarief geldt voor de handel met het buitenland. Over het algemeen geldt het alleen voor de uitvoer van goederen naar andere landen binnen de EU.

Hiernaast zijn er nog veel andere dingen vrijgesteld van BTW, hieronder valt bijvoorbeeld ook de gezondheidszorg, Kansspelen, kinderopvang en journalisten. Er is een grote lijst met bedrijven die helemaal geen BTW hoeven te betalen.

Voor deze bedrijven is het fijn dat ze geen BTW hoeven af te dragen maar het is ook vervelend dat je geen voorbelasting kan aftrekken. Op producten en diensten die je inkoopt waar wel BTW op zit kunnen deze bedrijven de BTW niet terugkrijgen.